I am so glad you are here. Thank you for visiting me. Thanks also for your positive comments and e-mails.
Your support and encouragement
keeps me going !!!

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

H ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

The Yard of Miracles ... oil on canvas 76 x 60 cm , 2009
.
Η κλειστή εσωτερική αυλή αποτελούσε κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων παραδοσιακών, αγροτικών σπιτιών της Κύπρου. Κρυμμένοι, μικροί παράδεισοι, γεμάτοι από κάθε λογής αρωματικά φυτά και λουλούδια. Οι ψηλοί και χοντροί τοίχοι εξασφάλιζαν προστασία στην οικογένεια, ζεστασιά τον χειμώνα και μεγάλη δροσιά το καλοκαίρι. Στον χώρο της αυλής γίνονταν οι περισσότερες οικιακές εργασίες αλλά και τα μεγάλα γιορτινά γλέντια και φαγοπότια.
Μια τέτοια παραδοσιακή αυλή ανακάλυψα στο όμορφο χωριό Πέρα Ορεινής. Δυστυχώς όμως η εικόνα ήταν πολύ θλιβερή. Το παλιό σπίτι ήταν ερειπωμένο και η αυλή ρημαγμένη από το πέρασμα του χρόνου, την ανθρώπινη αδιαφορία και την εγκατάλειψης. Στο έργο μου προσπάθησα να φανταστώ και να ζωγραφίσω την αυλή όπως θα ήταν τον παλιό καλό καιρό, γεμάτη ζωή, χρώματα και αρώματα. Ταυτόχρονα ήθελα να διατηρήσω ανέπαφα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία της οικοδομής. Την μεγάλη καμάρα, τις εξωτερικές σκάλες, τα ξύλινα μπαλκόνια αλλά και το πηγάδι κάτω από τον ίσκιο της καταπράσινης κληματαριάς.

14 σχόλια:

  1. Ακόμη και μέσα στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε σε τέτοιες αυλές όταν ήμασταν παιδιά. Θυμάμαι μια που την σκίαζε στη μέση πελώρια συκιά και κάθε βράδυ μαζεύονταν από κάτω όλη η γειτονιά για κους-κους. Βλέπεις τότε δεν υπήρχαν Mega, Alter κλπ. με κουτσιμπόλες σινιαρισμένες, και τον ρόλο αυτό αναλάμβαναν με απλοϊκο τρόπο κάποιες γριούλες, που όλη μέρα ήταν στο παράθυρο και παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στη γειτονιά.
    Δυστυχώς τα θαύματα τελειώνουν κάποια στιγμή.
    Καλά κάνεις Στέλιο μου και σώζεις τέτοια σκηνικά, προσθέτοντας τη δική σου δημιουργική φαντασία. Καλό απόγευμα από τη βροχερή Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. wow, this is such a gorgeous new painting Stelios !
    It's interessant to see the images of this yard !
    this paradise is like a dream !
    love it a lot -
    I hope you are well ! I send you kisses from
    France !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου θυμίζει την αυλή του εστιατορίου-βιβλιοπωλείου-μπαρ ..πως λέγεται αιγαίο νομίζω στην πύλη αμμοχώστου λευκωσία / φίλε μου σε συγχαίρω που δημιουργείς, εγώ τίποτα και δεν ξέρω τι να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμόμασρε, μαθαίνουμε και μας αρέσει πολύ-πολύ.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχαν πάντα μια ζωντάνια αυτές οι εσωτερικές αυλές - το νερό στο πηγάδι, τα διάφορα φυτά, ο κόσμος να πηγαινοέρχεται. Κάτι που λείπει από τις σημερινές βεράντες...

    Όμορφο το έργο σου, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι όμορφη αυλή! Πόσο πιο όμορφα ήταν εκείνα τα σπίτια θυμάμαι κάποια στη γειτονιά. Πόσο πιο άχαρα φαντάζουν μπροστά τους τα διαμερίσματα ας είναι και πολυτελείας.
    Με ταξίδεψες Στέλιο να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. wish you a lovely day Stelios !
    kisses from France

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντα νοσταλγικές και πάντα δοσμένες με περισσή τέχνη και αγάπη για το θέμα, οι εικόνες σου Art Traveller! Προσφέρουν πολύτιμες στιγμές αισθητικής, ηρεμίας και ξεκούρασης! Να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις με τη τέχνη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τόσο τα χρώματα όσο και τα αρώματα είναι έντονα σε αυτό το έργο!!
    Απίστευτη λεπτομέρεια, με εντυπωσιάζει ο ρεαλισμός σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σήμερα το μπλογ μου αφιερώνω στους Έλληνες αναγνώστες μου και γράφω μόνη μου στα Ελληνικά. Ουφ! Δύσκολο!!!! Ελπίζω ότι δεν έκανα πολλά λάθοι. Για- Αγνή
    kubek-agnicy.blogspot.com
    agnicy.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Thank you very much for your kind words! If you´d like to take the award too, please take it for your blog!
    Best wishes :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Très belle toile de qualité Salutations

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΌΜΟΡΦΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ.. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΑΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΛΑΤΡΕΨΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή