I am so glad you are here. Thank you for visiting me. Thanks also for your positive comments and e-mails.
Your support and encouragement
keeps me going !!!

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - Ι

  Blue and White in Santorini - I ...
 oil on canvas 36 X 45 cm , 2011

Το λευκό του Αιγαίου σε αντίθεση με το βαθύ μπλε της θάλασσας και το   απέραντο γαλάζιο του ουρανού δημιουργεί πάντα μια μεταφυσική ατμόσφαιρα,  χαρακτηριστική σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Καθαρά ελληνικά και αγαπημένα χρώματα  που λόγω της υπερβολικής φωτεινότητας φαίνονται σχεδόν "εκστατικά" μέσα στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.
Ο χρωματικός συνδυασμός του λευκού και του μπλε που συναντάμε στις Κυκλάδες, επιβλήθηκε επί Μεταξά, προκειμένου να υπάρχει τάξη και ομοιομορφία. Η απόφαση αυτή, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα παραδοσιακά χρώματα του κίτρινου της ώχρας, του κόκκινου της γης και του λουλακί (μπλε της Αιγύπτου). 
Θα πρέπει να αποφασίσουμε χωρίς προκαταλήψεις αν η επί 60 χρόνια επικράτηση του λευκού αποτελεί πλέον παράδοση την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε ή πρέπει να επανέλθει η πολυχρωμία που επί αιώνες κυριαρχούσε
Σίγουρα η επιστροφή στην πολυχρωμία δεν είναι εύκολη υπόθεση και βέβαια απαιτεί την σωστή χρήση παραδοσιακών τεχνικών χρωματισμού, χωρίς τα χημικά που  παράγουν κρούστες και αλλοιώνουν τον αυθεντικό χαρακτήρα των κτιρίων και κατά επέκταση του τοπίου.

15 σχόλια:

  1. Ωραία καταγραφή της νησιώτικης αυτής περιοχής. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα καταπληκτικά κτίσματα είναι πάνω σε ένα ηφαίστειο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναξυπνήσει. Καλή εβδομάδα Στέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hi stelios ! this white and blue like the sea and the sky in Santorini are so beautiful !
    your painting is gorgeous
    I really love how you work the houses, the lines, shadows !
    I feel the sun and heat ! such a wonderful island !
    stelios I wish you a wonderful next week

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχο! δεν έχω επισκεφτεί ακόμα τη Σαντορίνη -ίσως κατά βάθος να είμαι από εκείνους τους άτολμους που να φοβούνται πως η καλντέρα θα με πάει στα ουράνια άμα τη εμφανίσει μου- όμως θέλω να δω από κοντά αυτό το άσπρο πώς παλεύει με το ασημί και το γαλάζιο. καλή συνέχεια φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανέμορφος πίνακας!!!Καλό 15Αύγουστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια εικόνα που μου έχει μείνει από τη πρώτη μου επίσκεψη στη Σαντορίνη, πριν πολλά χρόνια, είναι οι υπαίθριοι ζωγράφοι, με τα σύνεργά τους, σκορπισμένοι στα βράχια της Οίας. Παράδεισος των ζωγράφων το νησί - Θησαυρός θεμάτων! Κι εσύ Στέλιο ανταποκρίθηκες με ιδίαίτερη τέχνη και ευαισθησία στις προκλήσεις τους! Ωραιότατος ο πίνακάς σου!
    Καλή συνέχεια στις αναζητήσεις σου και καλό 15Αύγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισως να είναι η ιδέα μου, αλλά νομίζω ότι υπάρχει και ένα συγκεκριμένο μπλε που αποδίδεται στην Σαντορίνη, και μέσω της Σαντορίνης στην Ελλάδα γενικότερα, το οποίο το έχεις πετύχει στο τσάκ ακριβώς!!! -σημαντική λεπτομέρεια η απουσία κόκκινου σε αυτό το έργο!!!
    Σημαντική λεπτομέρεια επίσης εκείνο το κοκκινοκαφεδίζον πάνω δεξιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I love the calm white to that vibrant blue. I also love how you mix up those large smooth areas with lot of details/structure (the flowers). Well done.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημέρα φίλε μου Στέλιο.....
    Κατάφερα να μπώ!!!!Λες να είχαμε τηλεπάθεια?
    Το ότι είναι απίστευταώραίο το έργο σου,το ξέρεις αυτό!!-)))
    Και εγώ όταν βλέπω τη Σαντορίνη από μακριά,αναρωτιέμαι πως δεν φοβούνται οι κάτοικοί της,αλλά για αυτούς είναι φυσιολογικός τρόπος ζωής.Ασε που δεν χρειάζεται να περπατάνε στο δρόμο για να επισκεφτούν κάποιον.Πηγαίνουν από σκεπή σε σκεπή-)))
    Τα χρώματά σου είναι μαγικά,και για άλλη μία φορά μου βγάζεις αυτή τη γαλήνη.(δε πιστεύω να είσαι τελικά νευρικός άνθρωπος,ε?)χιχι
    Εύγε Στέλιο....να έχεις μία όμορφη μέρα-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραίο, όπως και το προηγούμενο της Πάτμου. Είναι υπέροχο το φως που κάνει πιο λαμπερά όλα τα χρώματα και το λευκό που αστράφτει κάτω από τον ήλιο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hi Stelios,

    that's what I need today, fresh clean white and a deep clear blue and ... warm sunshine. Beautiful mood in this painting, very good conception.

    Thanks for coming by and commenting.

    wish a nice weekend
    veredit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΝΑΚΕΣ.ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
    ΕΙΡΗΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. This painting is so beautiful! You are a master of color—it's not just blue and white, it is the perfect blue and white! Your sense of light and color relationships are amazing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή