I am so glad you are here. Thank you for visiting me. Thanks also for your positive comments and e-mails.
Your support and encouragement
keeps me going !!!

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Village houses in Chios ... oil on canvas 50 X  50 cm , 2012

Σήμερα με την ζωγραφιά μου θέλω να σας ταξιδέψω στον άγνωστο για πολλούς, παραδοσιακό οικισμό της Σιδηρούντας. Πρόκειται για ένα  μικρό και πολύ όμορφο χωριό με πέτρινα σπιτάκια, το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου και είναι χτισμένο στην κορυφή ενός μικρού λόφου, ανάμεσα σε πεύκα και ελιές. Πήρε το όνομα του από τις μεγάλες σιδηρόπετρες, που είναι άφθονες στην περιοχή και χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των σπιτιών.Την εποχή των Παλαιολόγων η Σιδηρούντα ήταν Μετόχι της Νέας Μονής, είχε κάστρο και πύργο, τα ερείπια των οποίων διασώζονται μέχρι σήμερα. 
Η  αρχιτεκτονική του χωριού είναι απλή και ανεπιτήδευτη. Εξωτερικά τα σπίτια έχουν εμφανή και ασβεστωμένη λιθοδομή με κύριο χαρακτηριστικό το μικρό τσαρδί της εισόδου, τις περισσότερες φορές στηριζόμενο πάνω σε τόξο, με ψηλό, κτιστό στηθαίο και κληματαριά.

7 σχόλια:

  1. I find always so much warmth in your paintings !
    I love the wonderful shadows on the white walls !
    so beautiful stelios !
    wish you a happy weekend

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wonderful, Mystelio! Really love the composition and the perspective you brought into the painting. The shadows of the plants and the warm colors are very nice!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σε βρίσκω αγαπητέ μου φίλε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές..εύχομαι να πέρασες όμορφα και ξένοιαστα το καλοκαιράκι σου..'ηξερα ερχόμενη προς τα εδώ τι υπέροχες στιγμές θα περάσω..παρ'όλα αυτά μαγεύτηκα με τα έργα σου της Σαντορίνης τις φεγγαροβραδιές της Μυκόνου που λάτρεψα, και τα σπιτάκια στο χωριό με τη μαγική φωτοσκίαση..τα χρώματά σου θαρρείς βγαίνουν μέσα απ΄την ψυχή..πιό ζωντανά..σε έκσταση καλοκαιρινής αύρας που χαιδεύει το πρόσωπο..συγχαρητήρια Στέλιο μου...-λίγο είναι φυσικά-καλό σου βραδάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφο κτίσμα! Στα ανθρώπινα μέτρα όπως όλα τα παλιά και παραδοσιακά σπίτια. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα σε πολλά μέρη της Ελλάδας και εύχομαι να μείνουν ανέπαφα για όσο αντέχουν οι άνθρωποι να τα συντηρούν.

    Καλό υπόλοιπο του Αυγούστου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ πετυχημένη η ελαφρή και λεπτομερής σκιά των αναρριχητικών στον τοίχο. Μπράβο! Όσο για τα καλώδια άκρα δεξιά, αυτά θα μπορούσαν να είχαν παραλειφτεί. Το μέγιστο πρόβλημα αισθητικής στους παραδοσιακούς οικισμούς μας είναι οι εμφανείς στύλοι ΔΕΗ και τα καλώδια που τέμνουν τοίχους κι ουρανό...
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Beaucoup de soleil est de sentiments dans cette belle toile
    Bonne soirée Jacques

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικα ολα τα Ελληνικα τοπια που εχεις ζωγραφισει! Τα χρωματα και το υφος της ζωγραφικης σου ειναι τοσο ζωντανα, που θυμιζουν φωτογραφια! Θυμιζουν καλοκαιρι απο Ελλαδα! Καλο μηνα και καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή