I am so glad you are here. Thank you for visiting me. Thanks also for your positive comments and e-mails.
Your support and encouragement
keeps me going !!!

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Pyrgos village in Tinos island...
oil on canvas 60 X 42 cm , 2021

Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Κυκλάδων. Το όνομα του οφείλεται στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον  16ο αι. για την άμυνα της περιοχής. Γνώρισε μεγάλη ακμή τον 18ο και 19ο αιώνα με την ανάπτυξη της ναυτιλίας και της μαρμαροτεχνίας. Εξελίχθηκε σε κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας. Σήμερα λειτουργούν στον Πύργο εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, γκαλερί, μουσεία αλλά και Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζουν την παράδοση του μαρμάρου. Η πλατεία του Πύργου είναι μοναδική, μαρμαροστρωμένη με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την παραδοσιακή μαρμάρινη κρήνη.  Εντυπωσιακοί είναι και οι ναοί του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Δημήτριος και η εκκλησία του Σωτήρος, εξαίρετα δείγματα του υψηλού επιπέδου της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

9 σχόλια:

  1. Εμβληματικό σημείο τέχνης λοιπόν ο Πύργος! Και ανάμεσα σε αυτή τη μεγάλη ιστορία και ο δικός σου πίνακας Στέλιο, εξαίρετης ομορφιάς και αναπαράστασης. Χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογα κλασικά αριστουργήματα. Πολύ όμορφο φίλε μου.
    Καλησπέρα και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gorgeous painting. The colours this place. All is so peaceful and nice in your painting.

    I want To tell you that I'm very sad To see what happens in Greece. Terrific fires. Hope you are Well stelios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Τήνο έχω πάει αλλά όχι στον Πύργο. Μέσα από το έργο σου, Στέλιο μου, με ταξιδεύεις στο όμορφο αυτό χωριό με την αξιόλογη ιστορία. Όπως πάντα, ο πίνακάς σου μοναδικός, με όμορφους συνδυασμούς χρωμάτων, εξαίρετη χρήση του φωτός και της σκιάς αλλά και της προοπτικής. Μπράβο, φίλε μου. Χαίρομαι να τον θαυμάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχω παει στην Τηνο, αλλα με ταξίδεψες εκει μεσα απο το εργο σου!
    ...και με ξεσηκωσες να την επισκεφτω συντομα!
    πολλα συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mystelios, thank you for sharing a lovely work! Enjoy your weekend and painting in the difficult time. Kind regards, Sadami

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Heipsan,
    this painting looks wonderful. Make me to want to be there inside your painting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή